Saavutettavuus somessa: näetkö kaikki asiakkaasi?

Mitä jos joka viides potentiaalinen asiakkaasi ei pystyisi lukemaan some-päivityksiäsi? Saavutettavuus somessa ei ole vain hyväntekeväisyyttä, vaan pienillä teoilla voit tehdä suuren vaikutuksen ja tavoittaa yleisöjä, joita et ehkä muuten saavuttaisi.

Arviolta joka viides suomalainen kohtaa arjessaan esteitä verkkosisältöjen käytössä. Kansainvälisten arvioiden mukaan jopa 15–20 % väestöstä hyötyy saavutettavuudesta esimerkiksi vamman, iän tai oppimisvaikeuden vuoksi. Suomessa digipalvelulaki ja saavutettavuusdirektiivi pyrkivät kaventamaan digitaalista kuilua, mutta tutkimuksen mukaan monilla käyttäjillä on yhä esteitä verkkosisältöjen kanssa.

Myös somea voi tehdä saavutettavasti siten, että julkaisut eivät sulje ketään ulkopuolelle. Tämä tarkoittaa sitä, että viestisi voivat tavoittaa laajemman yleisön. Kyse ei kuitenkaan ole ainoastaan erityisryhmistä, vaan huomioimalla saavutettavuuden tavoitat paremmin myös kiireiset ammattilaiset, jotka selaavat sisältöjä ilman ääntä sekä henkilöt, joilla on huono verkkoyhteys. Saavutettavuudesta on siis hyötyä hyvin laajalle yleisölle.

Huomioimalla saavutettavuuden voit parantaa myös hakukoneoptimointia (SEO). Kun esimerkiksi kuville lisätään vaihtoehtoiset tekstit, ne eivät ainoastaan auta ruudunlukijoita käyttäviä henkilöitä, vaan ne tarjoavat myös hakukoneille arvokasta tietoa julkaisemastasi sisällöstä.

Saavutettavuus on jatkuvaa oppimista

Saavutettavuus somessa ei ole projekti, joka tehdään kerran valmiiksi ja jonka sen jälkeen voi unohtaa, vaan somekanavien ja trendien kehittyessä se vaatii jatkuvaa oppimista. Esimerkiksi alt-tekstien lisäämisen käytännöt saattavat muuttua ajan myötä. Jotta voit pitää sisällöt saavutettavina, sinun tulee seurata muutoksia ja tarvittaessa kehittää tapojasi tuottaa sisältöä.

Kannattaa ottaa myös huomioon, että sosiaalisen median kanavia ei ole lähtökohtaisesti suunniteltu saavutettavuus edellä, sillä sisältö on suljettu monesti kirjautumisen taakse. Tästä syystä kannattaakin muistaa, ettei saavutettavuus rajoitu someen, vaan tärkeimmät tiedot tulee löytyä myös verkkosivuiltasi saavutettavassa muodossa. Tämä ei ainoastaan paranna yleistä käytettävyyttä, vaan varmistaa myös, että arvokas sisältösi on kaikkien saatavilla riippumatta siitä, mitä kanavaa he käyttävät.

Vinkit saavutettavuuden huomioimiseen somessa

Selkeä ja ymmärrettävä teksti

  • Tee tekstistä helposti silmäiltävää käyttämällä lyhyitä kappaleita ja selkeitä otsikoita.
  • Käytä selkeää, yksinkertaista kieltä ja vältä pitkiä lauserakenteita.

Kuvien ja videoiden saavutettavuus

  • Lisää kuville vaihtoehtoiset tekstit (alt-tekstit), jotka kuvaavat olennaisen sisällön.
  • Tekstitä videot, jotta myös äänettömässä tilassa ja kuulorajoitteiset voivat seurata sisältöä.

Värit ja kontrastit

  • Huolehdi riittävästä kontrastista tekstin ja taustan välillä, jotta sisältö on luettavaa kaikille, myös värisokeille.
  • Vältä viestien välittämistä pelkällä värillä.

Fontit ja muotoilut

  • Käytä selkeitä, helposti luettavia fontteja ja vältä erikoisfontteja.
  • Vältä liiallista tekstin muotoilua, kuten kursivointia tai isoilla kirjaimilla kirjoittamista.

Emojit ja hashtagit

  • Käytä emojeita harkiten, mieluiten lauseen lopussa, jotta ruudunlukijat lukevat ne oikein.
  • Kirjoita hashtagit selkeästi, esimerkiksi jokainen sana isolla alkukirjaimella (#SaavutettavaSome).

Monipuoliset mediamuodot

  • Tarjoa sisältöä eri muodoissa (teksti, kuva, video, ääni), jotta mahdollisimman moni voi vastaanottaa viestisi.

Yhdenvertaisuus ja saavutettavuus

  • Suunnittele sisältö niin, että mahdollisimman moni voi käyttää ja ymmärtää sitä riippumatta toimintarajoitteista tai laitteista.

Näiden vinkkien avulla parannat sosiaalisen median sisältöjesi saavutettavuutta ja tavoitat laajemman yleisön.

Bruno the Frog - kasvokuva

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä