Tammikuussa 2024 jopa yli 4,46 miljoonaa suomalaista käytti sosiaalista mediaa 1). Globaalisti luku huitelee yli viidessä miljardissa, ja ennusteiden mukaan vuoteen 2028 mennessä somekäyttäjien määrä kasvaa maailmanlaajuisesti peräti yli kuuteen miljardiin 2). Tämä tarkoittaa sitä, että joka viidennellä aikuisella maailmanlaajuisesti on aktiivinen someprofiili jollakin kanavalla. On siis selvää, että organisaatiosi äänen kuuluminen nykyisessä somemelussa vaatii muutakin kuin satunnaista postailua.
Sosiaalisen median strategia on kuin kartta, joka ohjaa organisaation someviestintää ja -markkinointia määrätietoisesti kohti asetettuja tavoitteita. Se on paljon enemmän kuin julkaisukalenteri: se on suunnitelma, joka pitää brändi-ilmeen yhtenäisenä ja auttaa saavuttamaan sosiaaliselle medialle määritellyt tavoitteet mitattavasti. Hyvin rakennettu strategia perustuu analyyttiseen lähestymistapaan, jossa jokainen julkaisu ja kampanja linkittyvät selkeästi liiketoiminnan päämääriin kuten asiakashankintaan tai bränditiedostavuuden kasvuun.
Miksi organisaatiosi tarvitsee somestrategian
Kun somestrategia on kirkkaana sosiaalisen median parissa työskentelevien mielessä, se auttaa muun muassa:
- asettamaan sosiaaliselle medialle selkeitä ja mitattavia tavoitteita
- tiedostamaan, mikä on organisaation toimintamalli sosiaalisessa mediassa
- rakentamaan brändin tunnettuutta ja kilpailukykyä
- pitämään yllä yhtenäistä brändi-ilmettä
- seuraamaan ja mittaamaan onnistumisia
- ymmärtämään kohderyhmää
- soveltamaan opittua ja kehittämään toimintaa
Somestrategian avulla uusi työntekijäkin ymmärtää nopeasti, miten organisaatio hyödyntää somea ja miksi. Oli tavoitteena asiakashankinta, bränditietoisuuden kasvattaminen tai suora myynti, strategia ohjaa kaikkia toimimaan sosiaalisessa mediassa yhtenäisesti ja tehokkaasti. Se myös auttaa organisaatiota hahmottamaan, mihin kanaviin ja sisältötyyppeihin työntekijöiden tulisi panostaa, että työ palvelisi parhaiten asetettuja tavoitteita.
Brunon vinkit toimivaan somestrategiaan
Kun ryhdyt laatimaan somestrategiaa, vastaa ainakin näihin kysymyksiin:
- Miten kehität toimintaasi? Aseta selkeitä tavoitteita ja kehitä toimintaa mitattujen tulosten pohjalta.
- Miksi olette sosiaalisessa mediassa? Sometoiminnan tulee tukea toimintastrategiaa.
- Kuka on kohderyhmäsi? Jokainen kanava tavoittaa eri yleisöjä, joten tunnista omasi tavoitteidesi ja yleisösi perusteella.
- Millaisia sisältöjä jaat? Muista, että eri kanavat vaativat räätälöityjä sisältöjä.
- Kuka vastaa sisällöstä? Selkeytä roolit ja vastuut.
- Miten ja milloin mittaat tuloksia? Vältä turhamaisuusmittareita eli älä tuijota pelkästään esimerkiksi seuraajien tai tykkäysten määrää. Löydä ja keskity sen sijaan liiketoiminnan kannalta olennaisiin mittareihin.
Sosiaalisen median strategia ei ole kiveen hakattu, vaan elävä osa organisaation kasvua ja kehitystä. Strategiaa on hyvä päivittää säännöllisesti, jotta pysyt ajan hermolla ja osaat reagoida tehokkaasti muuttuvaan someympäristöön.
Näiden vinkkien avulla saat luotua kevyen somestrategian, joka auttaa tekemään sosiaalisesta mediasta hyödyllisen työkalun osana muuta markkinointia ja viestintää. Jos kuitenkin kaipaat apua kattavamman somestrategian suunnitteluun, Bruno voi auttaa!
Lähteet:
1) We Are Social, Meltwater & DataReportal 2024
2) Statista 2024