Tuntuuko, että sosiaalinen media syö kaiken aikasi, mutta tulokset jäävät silti laihoiksi? Usko pois, et ole yksin! Nykyisin some on yrityksille elintärkeä työväline, mutta sen tehokkaaseen hallintaan tarvitaan kanavakohtaista asiantuntemusta ja jatkuvaa uuden oppimista. Siksi yhä useampi yritys on oivaltanut sosiaalisen median ulkoistamisen hyödyt. Tässä artikkelissa käymme läpi kaiken, mitä sinun tulisi tietää sosiaalisen median ulkoistamisesta, jotta voit tehdä tietoon perustuvan päätöksen ja viedä yrityksesi somenäkyvyyden uudelle tasolle.
Mitä sosiaalisen median ulkoistaminen tarkoittaa?
Somen ulkoistaminen tarkoittaa, että yritys antaa sosiaalisen median markkinoinnin ja sisällöntuotannon ulkopuolisen asiantuntijan tai yrityksen hoidettavaksi. Palveluntarjoajasta riippuen ulkoistaminen voi sisältää esimerkiksi seuraavia palveluita:
Strategian suunnittelu: Sosiaalisen median strategian suunnitteluun kuuluu monesti esimerkiksi kohderyhmien kirkastaminen, kanavavalinnat sekä mitattavien kanavakohtaisten tavoitteiden asettaminen. Ammattilainen osaa luoda strategian, joka tukee yrityksen kokonaisvaltaista markkinointisuunnitelmaa ja liiketoimintatavoitteita.
Sisällöntuotanto: Sisällöntuotantoa ovat tekstien, kuvien ja muiden sisältöjen luominen somekanavaan tai -kanaviin. Sosiaalisen median ammattilaiset tekevät laadukasta ja sitouttavaa sisältöä, joka resonoi kohdeyleisön kanssa. Tavoitteellinen sometoimisto suunnittelee jokaiselle kanavalle erikseen kohdennetut julkaisut siten, että ne hyödyntävät algoritmia ja kohdentuvat juuri oikealle tavoiteyleisölle.
Julkaisu ja ajastus: Myös sisällön julkaisuajalla ja -tiheydellä on väliä. Ammattilaiset osaavat keinot selvittää julkaisujen parhaat ajat eri kanavissa, mikä kasvattaa näkyvyyttä ja sitoutumista.
Yhteisömanagerointi: Yhteisömanageroinnilla tarkoitetaan sosiaalisen median kanaville tulleisiin kommentteihin vastaamista, viestien käsittelyä ja keskusteluiden seuraamista. Aktiivinen yhteisömanagerointi voi kasvattaa muun muassa brändin asiakasuskollisuutta. Toisinaan yhteisömanagerointia kutsutaan myös nimellä sosiaalisen median managerointi.
Somemainonta: Sosiaalisen median ulkoistamiseen saattaa kuulua myös maksettujen somemainoskampanjoiden suunnittelu ja toteuttaminen siten, että ne tuottavat parhaat tulokset asiakkaalle. Koska someammattilaiset osaavat kohdentaa mainokset tarkasti, tämä laskee mainonnan kustannuksia huomattavasti.
Analytiikka ja raportointi: Sosiaalisen median ulkoistamiseen kuuluu yleensä myös tulosten seurantaa, analysointia ja niistä raportointia. Säännöllinen analytiikan seuranta auttaa kehittämään sometoimintaa jatkuvasti oikeaan suuntaan, mikä pitkällä aikavälillä johtaa parempiin tuloksiin ja auttaa asiakasyritystä saavuttamaan sosiaaliselle medialle asetetut tavoitteet.
Somen ulkoistamisen hyödyt
Somen ulkoistaminen voi tuoda yrityksellesi useita hyötyjä. Se vapauttaa aikaasi ja henkilöresurssejasi keskittymään yrityksen ydinosaamiseen, mikä on tärkeää etenkin pienissä yrityksissä, joissa henkilökuntaa on vähän eikä kaikkea ehdi tehdä itse. Ulkoistamalla saat myös monesti käyttöösi useamman sosiaalisen median ammattilaisen osaamisen ja kokemuksen, mikä tekee sometyöstä tehokkaampaa.
Lisäksi ulkopuolinen yhteistyökumppani tuo yleensä mukanaan uusia ideoita ja näkökulmia sosiaalisen median sisältöön ja strategiaan. Ammattimaisesti hoidettu sisällöntuotanto ja somemarkkinointi johtaa parempiin tuloksiin, mikä yrityksesi tavoitteista riippuen voi olla kasvanut näkyvyys, seuraajien sitoutuneisuus tai jopa myynti. Ulkoistuskumppani varmistaa myös, että somemarkkinointisi on jatkuvaa, säännöllistä ja suunnitelmallista, vaikka yritykselläsi olisi esimerkiksi kiireisiä kausia tai henkilöstömuutoksia.
Somen ulkoistamisen kustannukset
Vaikka ulkoistaminen maksaa, se on monesti kokonaiskustannuksiltaan edullisempaa kuin oman tiimin tai someammattilaisen palkkaaminen ja ammattitaidon ylläpitäminen. Somen ulkoistamisen hinta vaihtelee suuresti riippuen muun muassa palvelun laajuudesta, palveluntarjoajan kokemuksesta ja yrityksesi tarpeista. Hinnat räätälöidään useasti toiveidesi ja toivomasi palvelun laajuuden mukaan.
Pienet somepaketit
Pienten somen ulkoistamisen pakettien kuukausihinnat lähtevät yleensä muutamasta sadasta eurosta ylöspäin. Tällainen paketti sisältää yleensä muutaman julkaisun sekä raportoinnin.
Keskisuuret somepaketit
Keskisuuren somen ulkoistamisen paketin hinta vaihtelee monesti 500–2 000 euron välillä kuukaudessa. Tämä paketti voi sisältää esimerkiksi enemmän sisältöjä, yhteisömanagerointia, mainontaa ja raportointia.
Laajat somepaketit
Laaja somen ulkoistamispaketti maksaa tavallisesti noin 2 000–3 000 euroa kuukaudessa. Tämä sisältää jo huomattavasti enemmän, kuten useita kanavia, kattavan strategian, sisällöntuotannon, mainonnan ja raportoinnin.
Tuntilaskutus
Ulkoistamista tarjotaan harvemmin tuntilaskutuksena, mutta yksittäiset työt, kuten LinkedIn-artikkelit tai videot, saatetaan laskuttaa tuntihinnalla. Alan tuntihinta vaihtelee tekijästä ja hänen kokemuksestaan riippuen noin 75–150 euron välillä.
Somen ulkoistamista harkitessa kannattaa pyytää muutamia tarjouksia eri palveluntarjoajilta ja vertailla niitä huolellisesti ennen päätöksen tekemistä. Tarkastele esimerkiksi sitä, mitä mihinkin tarjoukseen tarkalleen kuuluu.
Bruno the Frogin somen ulkoistamisen lähtöhinnat antavat suuntaa siitä, mitä palvelukokonaisuudet voisivat olla.
Miten valitset oikean kumppanin somen ulkoistamiseen?
Huolellinen palveluntarjoajan valinta luo pohjan menestykselliselle yhteistyölle ja auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi sosiaalisessa mediassa. Palveluntarjoajaa ei kannata valita puhtaasti hinnan perusteella, sillä palveluiden sisällöissä ja sosiaalisen median ammattilaisten kokemuksissa on laajasti eroja. Hyvä kumppanuus perustuu molemminpuoliseen luottamukseen, avoimeen kommunikaatioon ja yhdessä asetettuihin tavoitteisiin.
Yhteistyökumppanin valinnassa on tärkeää kiinnittää huomiota useisiin tekijöihin. Ennen kuin alat kontaktoida palveluntarjoajia, määrittele ensin, mitkä ovat yrityksesi selkeät tavoitteet ja millainen budjetti sinulla on. Tämän jälkeen kartoita palveluntarjoajia, varmista heidän kokemuksensa ja keskustele avoimesti siitä, millaisia tavoitteita ja odotuksia olet sosiaalisen median kanavillesi asettanut. Kun löydät palveluntarjoajan, jonka kanssa kemiat kohtaavat, keskustele heidän kanssaan tarkasti palvelun laajuudesta. Muista myös sopia palveluntarjoajan kanssa selkeistä mittareista, joilla tuloksia mitataan sekä raportoinnin tiheydestä.
Somen ulkoistaminen on strateginen päätös, joka tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää ammattilaisten osaamista, säästää aikaa ja resursseja sekä saavuttaa parempia tuloksia sosiaalisessa mediassa. Tärkeintä on, että sosiaalisen median läsnäolosi on johdonmukaista, laadukasta ja tavoitteellista – vain siten voit saada siitä irti kaiken mahdollisen hyödyn yrityksellesi.
Haluatko jutella somen ulkoistamisesta tai muista Brunon tarjoamista vaihtoehdoista? Laita rohkeasti viestiä! 😊
Somen ulkoistamisen vaihtoehdot
Kun haluat saada tuloksia sosiaalisen median avulla, ulkoistaminen ei toki ole ainoa vaihtoehto. Riippuen tavoitteistasi, resursseistasi ja budjetistasi voi olla järkevää harkita myös esimerkiksi seuraavia vaihtoehtoja.
- Jos sinulla on riittävästi resursseja, voit palkata oman someasiantuntijan tai someasiantuntijoiden tiimin.
- Kaikkea ei ole pakko ulkoistaa. Voit ulkoistaa vaikka ainoastaan sen itsellesi haastavimman kanavan ja hoitaa muut somekanavat itse.
- Voit palkata sometoimiston auttamaan strategian suunnittelussa, sisällön sparrailussa ja avuksi silloin, kun tarvitset lisäkäsiä.
- Sometoimisto voi myös kouluttaa omaa henkilöstöäsi toimimaan sosiaalisessa mediassa tehokkaammin ja tuloksellisemmin.
Lähteet: